Felvidék

Škvarka: Kívánhatnék ennél többet?


Michal Škvarkával, a Ferencváros, a friss magyar bajnok szlovák középpályásával a szlovák sportnapilap készített interjút.

A Ferencváros kedden legyőzte a Budapest Honvéd csapatát, így három fordulóval az OTP Bank Liga zárása előtt behozhatatlan előnyre tett szert. Bajnoknak mondhatja magát a szezon elején még a Fradiban pályára lépő komáromi Priskin Tamás, a felvidéki felmenőkkel is rendelkező Dibusz Dénes, valamint a Zsolnáról 2019 nyarán Budapestre igazoló Michal Škvarka is, aki a Honvéd ellen szerezte meg első bajnoki gólját. A 27 esztendős futballistát szlovák kollégáink kérdezték.

Hogyan telt az ünnepi este?

Szuper volt, számomra hihetetlen. Nagyon örülök, hogy egy ilyen kivételes alkalommal lőhettem meg az első gólomat. Kívánhatnék ennél többet?

Nemrég a Športnak Tomáš Tujvel dícsérte önt. Most neki sikerült betalálnia. Volt a meccs után egy kis csipkelődés?

Nem. Nem volt sok lehetőségünk, hogy beszélgessünk, de természetesen gratuláltunk egymásnak. Ő nekem a bajnoki címhez, én pedig neki a kupagyőzelemhez.

Hogyan zajlott a mérkőzés?

Ami oldalunkról lehetett érezni egy kis idegességet. Egy nem megszokott felállásban léptünk pályára, csupán másodszor játszottunk így a szezonban. Ahogy viszont telt az idő, az idegesség eltűnt és jól alakultak a dolgok.

Mi volt a legnagyobb változás a csapat szerkezetében?

3-4-3-ban játszottunk, miközben eddig 4-2-3-1-es formációban álltunk fel, ami helyzettől függően 4-3-3-má alakult.

Ez a változás segített a gólszerzésben?

Szélsőt játszottam, így kissé más helyeken mozogtam. A bal oldalról érkezett a beadás jobbra, a lecsorgó labdára mentem, amit remekül készített le az ukrán csapattársam Zubkov. Utána már csak arra koncentráltam, hogy minél pontosabban a kapufa mellé tudjam lőni.

A Bayern München ünneplése szomorkás volt. Magyarországon már limitáltan, de ott lehettek a szurkolók a lelátón. Hogyan ünnepeltek tekintettel erre és arra, hogy idegenben játszottak?

Természetesen így más volt. A szurkolóink a legszebb ünneplést érdemelték volna, hiszen valóban csodálatosak. Ennek ellenére pompás volt. A meccs után az edzőközpontunknál vártak görögtüzekkel. Sokan eljöttek és valóban gyönyörű volt.

Mit nem adtak volna ezért Münchenben...

Bizony. Ráadásul olyan információim vannak, hogy további enyhítések jöhetnek. Talán korlátozások nélkül jöhetnek mérkőzésre a szurkolók. Meglátjuk.

Össze lehet hasonlítani ezt az ünneplést azzal, amit 2017-ben csapatkapitányként élt át Zsolnán?

Igen. Akkor a Slovan otthonában győztünk 1-0-ra az én gólommal, egy teli vendégszektor előtt és azzal lettünk bajnokok. Remek volt. Számomra ráadásul más volt, hiszen kulcsjátékos voltam. Minden meccsen játszottam, amin lehetett. Beismerem, hogy akkor azt egy kicsit jobban át tudtam élni.

Reméli, hogy az első bajnoki gólja hozzájárul, hogy több lehetőséget kapjon?

Igen, de nem állítom, hogy az edző nem bízik bennem. Egyszerűen olyan játékosok kerültek a kezdőbe, akiknek jól megy és segítik a csapatot. Profin fogom fel, nagy a konkurencia és ki kell várnom a lehetőséget.

Megmutatta, hogy nem csak középen, hanem a szélen is megy önnek. Ez is lehet a több játékperc kulcsa?

Nem ez az optimális pozíció a számomra, de ha a szélről tudok segíteni a csapatnak, akkor arra is készen állok. Néha alkalmazkodni kell a helyzethez.

Várja önöket a Bajnokok Ligája. Nagy az öröm?

Igen. Azért jöttem a Ferencvárosba, hogy nagy meccseket játsszak. Remélem, hogy bejutunk valamelyik európai kupa csoportkörébe.

Ferencvárosi Torna Club

Ferencvárosi Torna Club added a new photo.

Fotó: facebook.com/fradi.hu