Felvidék

A világbajnokságra készül a galántai uszonyosúszó


A világcsúcstartó Bukor Ádámmal a ma7.sk közölt egy hosszabb interjút.

Bukor Ádám a Győri Úszó Sportegyesület és a Győri Búvár Sportegyesület tagja. Előbbiben Petrov Árpád edző kezei alatt többek között együtt készül Jakabos Zsuzsannával is. Míg az uszonyos úszásban édesapja, Jakoda Tibor edzi. A felvidéki sportoló a 2020-as évet nagyon ígéretesen kezdte, megúszta többek között az év legjobb eredményét is februárban a 200 méteres felszíni számban. Ez az eredmény egyébként minden idők harmadik legjobbja világviszonylatban. A sportoló így reménykedhetett benne, hogy nyárra kirobbanó formába kerül, de sajnos a koronavírus miatt márciusban leállt az élet és a világbajnokság is elmaradt.

A győri Széchenyi István Egyetem hallgatója nyáron újrakezdte a munkát, de továbbra is sok a bizonytalanság. Egyelőre viszont úgy tűnik 2021-ben megtarthatják a már említett vb-t az uszonyosúszók számára. 2019-ben a Magyar Búvár Szakszövetségtől az Év sportolója címet is elnyerte, de ezt nem a megszokott módon vehette át.

"A 2019-es év számomra nem volt könnyű. Uszodát és klubot is váltottam és két edző vezénylését kellett megszoknom. Így készültem az uszonyosúszó Európa-bajnokságra, melyet két ezüstéremmel egyéniben és egy váltóban elért bronzéremmel zártam. Szerencsére ez is elég volt ahhoz, hogy a legjobb magyar felnőttként zárjam az uszonyosúszó Eb-t. A legjobb sportolónak járó díj az az évi legjobb válogatott sporteredmény alapján történik, amit általában a következő év elején adnak át a sportolónak. Ezt a díjat a Nemzeti Versenysport Szövetségtől 2020 februárjában Budapesten immár másodszor kaptam meg! A Magyar Búvár Szakszövetség 2020, évi tavaszi díjazása viszont már járványügyi okok miatt elmaradt és csak két hete decemberben on-line térben került megrendezésre. E díjnak nagyon örülök, mivel a sporteredményem nehezebb körülmények mellett jött létre"mesélte a 2019-es véről a ma7.sk-nak Bukor.

 

A fiatal sportoló gőzerővel készül tehát az oroszországi világbajnokságra, amelyen az elért eredmények alapján osztják majd a 2022-es Világjátékokra szóló kvótát is. Ez az esemény a Világjátékok Nemzetközi Szövetsége (IWGA) szervezésében olyan sportágakat tartalmaz, amelyek nem szerepelnek az olimpiai programban. A négyévente megrendezésre kerülő világverseny tehát "a nem olimpiai sportágak olimpiájának" is nevezhető.

A teljes interjút a ma7.sk oldalán, ide kattintva olvashatják el.

Fotó: facebook.com/BukorFinswimming