Felvidék

Kalmár nélkül döntetlenre futotta a DAC-nak


A Fortuna Liga 20. fordulójában a DAC a harmadik helyezett Zsolnát fogadta.

A hazai kezdőben Kalmár Zsolt kisebb sérülés miatt, Andrija Balić pedig sárgalpos eltiltása miatt nem volt ott. A középpályára így Schäfer és Christie-Davies mellé az a Nebyla került be, aki múlt héten még Somorján játszott. A csatársorba visszatért Divković, és Nicolaescu is ott volt Ramirez mellett.

A meccs nagyon érdekesen indult. Az üres lelátók hangulatán a hangszóróból jövő szurkolás sem segített sokat. Nem ehhez vagyunk megszokva a MOL Arénában…

Az elején nem láthattunk nagy helyzetet, de a 10. percben elcsúszott egy zsolnai középpályás, a labdára pedig Christie-Davies csapott le és szépen indította az üresen kilépő Nicolaescut. A moldáv csatár roppant higgadtan a hosszú alsóba lőtte a labdát, 1-0.

Rögtön jött az újabb hazai helyzet, de Ramirez lövését éppen kitolta a rövid alsó sarokból Petráš. A túloldalon a zsolnai beadások rendre veszélyesnek tűntek, de a szerdahelyi védelem állta a sarat. A 16. percben Müller kezét talán kétszer is érintette a labda, de nem ítéltek büntetőt. Az első esetnél a teste előtt volt a keze, és a másodiknál is leszorította azt, bár elsőre úgy tűn,t akkor már nem volt ilyen egyértelmű a helyzet, de Smolák bíró akcióközelben volt a döntése meghozásakor.

A 24. percben Ramirez éles szögből adta középre a labdát, Nebyla pedig az ötös vonaláról lőtte kapura, de Petráš nagy bravúrral még meg tudta fogni az alsó sarokba tartó labdát. A DAC eddigi kísérletei rendre az alsó sarkokra érkeztek.

A folytatásban a szerdahelyiek akarata érvényesült, de benne volt a veszély a zsolnaiak gyors támadásaiban is. A vendégek részéről Kopas távoli szabadrúgása lehetett volna veszélyes, de mellé ment. A másik oldalon pedig Ramirez középre tartó lövését fogta a kapus. Ekkor már a 36. percben jártunk.

A félidő utolsó bő öt percében a Zsolna birtokolta többet a labdát, míg a szerdahelyiek visszahúzódtak és lezárták a területeket. A hazaiak taktikai felállítása ekkor hasonlított inkább 4-4-2-re, hiszen a bal oldalon Ramirez, a jobbon Divković is visszahúzódott, elöl Nicolaescu és Christie-Davies próbált zavarni. A félidőben 1-0 volt az állás.

A szünetben kettőt is cserélt a vendégek edzője, Pavol Staňo. Ennek azonnal meg is lett az eredménye. A 47. percben Beskorovainyit szerelte a csereként beszálló Rusnák, beadását pedig Müller mellett Jibril pöckölte a kapuba. Jedlička ugyan beleért, de a mozgásával ellentétesen érkező labdát már nem tudta védeni és az becsorgott a gólvonalon túlra, 1-1.

A vendégek kapuja előtt Divković lövése okozhatott volna veszélyt, de a védők blokkolták és az ezt követő szögletet is semlegesítették: bár Ramirez eltalálta a felső lécet, de már előtte szabálytalanságot fújt a bíró. Nem sokkal később Divković megpattanó szabadrúgását tornázta ki Petráš. Bő egy óra után Bichakchyan éles szögből kapura bombázott egy szabadrúgást, amit a hazaiak kapusa tölt szögletre. A DAC is helyzetbe került: Nicolaescu kissé eltörte ugyan a labdát, de így lett veszélyes a kísérlete és Petrášnak védenie kellett.

Az utolsó húsz percre Storck bedobta Taiwot és Andzouanat. Nebyla és a gólszerző Nicolaescu jöttek le. A vendégek mestere egy kettőscserével reagált kollégájára. Taiwo jól szállt be, veszélyes megindulása után Divkovićnak passzolt, aki egy csel után lőtt, de a kapus védett. A 80. perc legvégén a vendégek részéről Fazlagikj előtt adódott lehetőség, de szerencsére fölé lőtt. A hajrára a Zsolna kihasználta utolsó cserelehetőségét is, gólszerzőjüket Kaprálik váltotta.

A 84. percben Müller szabálytalansága után Kopas jó helyről végezhetett el egy szabadrúgást, amit Jedličkának kellett védenie. Nem sokon múlt. Három perccel később Divković lőtt a tiznhatoson belül, de lövése a felső lécről a gólvonal elé pattant. Nagyon közel volt a gól. A hosszabbításban 3 a 3 ellen indultak meg a sárga-kékek. Csak szöglet lett belőle. Újabb gól nem született, 1-1-el ért véget a második és a harmadik helyezett csatája.

Kalmár és Balić nélkül is meglepően jól játszott a DAC, de egy jó ellenféllel találta szemben magát. A Zsolna folyamatosan melegedett be a meccsbe, de még így is Ramirezéknek volt több lehetőségük, csak nem sikerült kihasználniuk őket. A második félidőben sorra jöttek a helyzetek mindkét kapu előtt, de a befejezések egyik oldalon sem sikerültek. Divković révén közel járt a győzelemhez a Dunaszerdahely, de be kellett érniük az egy ponttal.

A Slovan szombaton győzött a Pohronie ellen, így nőtt a különbség a csapatok között. A pozsonyiak előnye hét pont a Dunaszerdahellyel szemben.

Fortuna Liga, 20. forduló:

FC DAC 1904-MŠK Žilina 1-1 (1-0)
MOL Aréna, v.: Smolák (Bednár, Poláček)
Gólszerzők: Nicolaescu (10.) ill. Jibril (47.)

DAC: Jedlička - Blackman, Müller, Kružliak, Beskorovainyi - Christie-Davis, SChäfer, Nebyla (Andzouana 72.) - Divković, Ramirez, Nicolaescu (Taiwo 72.)
Zsolna: Petráš - Anang, Kopas, Kiwior, Javorček - Fazlagikj, Bichakchyan (Bernát 75.), Gono (Slebodník 75.) – Jibril (Kaprálik 82.), Kurminowski (Ďuriš 46.), Iľko (Rusnák 46.)

A DAC egy hét múlva ismét hazai pályán játszik. Szombaton a Nagymihály látogat majd a MOL Arénába.

Fotó: felvidéksport.hu