Felvidék

Megvan a DAC első 2021-es győzelme


A Dunaszerdahely két döntetlen után először győzött idén a Fortuna Ligában.

A DAC kezdőjébe visszatért Kalmár Zsolt, Eric Davis pedig már le tudott ülni a kispadra. A vendégeknél egy a klubok között létrejött gentleman's agreement miatt nem voltak ott a csapatban a dunaszerdahelyi kölcsönjátékosok. A mérkőzést a palásti Kišš Bálint vezette.

A meccs előtt bejutott a MOL Arénába néhány pirotechnikai eszköz, így a hazaiak egy kis sárga-kék füst mellett melegítettek néhány percig. A levegőben terjedt a sokunk által kedvelt, jellemző szúrós szag.

A csapatok a Nélküled című számra vonulhattak be. A DAC kispadjáról pedig a nézőtéren ülő cserejátékosok felé is érkezett az útmutatás (ha jól láttuk a maszk mögött, a csapatvezető, Zacsovics Zoltán intett), ők is álljanak fel a klubhimnuszra. Itt még nem volt tökéletes a vezetői útmutatás végrehajtása.

A pályán azonban az első perctől úgy tűnt, követik Bernd Storck utasításait a játékosok, Kalmárék azonnal magukhoz ragadták a kezdeményezést. A védelemben viszont most is benne volt a hibalehetőség, Kružliak eladott labdáját egy nagy sprinttel Schäfer szerezte vissza a 6. percben. Az első hazai lövés Divković nevéhez fűződött, de alaposan fölé szállt a labda. Négy perccel hibája után Kružliak egy szöglet utáni kavarodásban jutott lövéshez. A labda megpattant, így a kapust becsapva a hálóban kötött ki, 1-0.

Storck a megszokottnál is többet irányította játékosait. Nicolaescu, Kalmár, Schäfer és Ramirez is sorra kapta az instrukciókat, amikor a bal oldalon jártak. Utóbbinak játékostársai és a nézőtéren ülő Davis is sokat magyarázott. A 29. percben egy nagyon veszélyesnek induló kontrát Nicolaescu próbált befejezni, de lövését blokkolták a védők, végül az akciót Blackman kapu fölé szálló labdája zárta le.

Kiegyenlítettebbé vált a mérkőzés, egyre kevésbé érződött a szerdahelyi nyomás. Kalmár magához is ragadta a karmesteri pálcát, többet mozgott el a bal oldalról, kérte a labdákat. A csapatkapitány egy szép szóló után be is találhatott volna, de megpattant a lövése. A 38. percben pedig őt rúgta fel Neofytidis, amiért járt is neki a sárga lap.

A félidő hajrájára fordulva Christie-Davies lőtt a tizenhatos vonaláról nem sokkal a kapu fölé. Az első játékrészben nem volt benne a vendégek játékában a gól, a hazaiak megérdemelten vezettek.

A szünet végén Németh Antal segédedző azonnal elküldte melegíteni Balićot, Andzouanát és Taiwot. Az 53. percben Jedlička a tizenhatos sarkánál mentett. Ha elmegy mellette a labda, gondban lehetett volna a védelem. Az első cserét a vendégek hajtották végre, de ekkor elkezdett vetkőzni Taiwo és Andzouana is, akik Nicolaescut és Divkovićot váltották.

A 63. percben Kalmár indult meg lendületesen a középpályán, majd a jobboldalon helyezkedő Andzouanához passzolt, aki befelé tolta a labdát, majd előtte. A lövésbe ugyan még beleért Marković, de védeni már nem tudott, 2-0. Ezt a Robbenes mozdulatsort inkább Divkovićtól szokhattuk meg sárga-kék mezben, de most a kongói támadónak is bejött.

A 70. percben Taiwo lövését védte a nagymihályi kapus. Nem sokkal később visszatért a pályára a nemrég térdműtéten áteső Davis, aki Müllert váltotta. A két belső védő így Kružliak és Beskorovainyi lett, a panamai pedig elfoglalta megszokott helyét a balhátvéd posztján. Ezt követően Blackman jelezte a kispadnak, hogy cserét kér, így érkezett a helyére Sommer, míg Christie-Daviest Balić váltotta.

A 81. percben Andzouana lőtt szép cselek után mellé. A túloldalon a vendégek is nagy helyzetet alakítottak ki Jedlička kapuja előtt, de elszórakozták a szépítési lehetőséget. Majd a csereként beállt Ntotis lőhetett szemben a kapuval, de mellé ment a kísérlet. A hosszabbításban Beskorovainyi kezét találta el a vendégek lövése, amiért sárga lapot kapott, valamint tizenegyest ítélt a játékvezető. A büntetőt Žofčák magabiztosan értékesítette. A végeredmény így 2-1 lett. Két döntetlen után megszerezte első győzelmét 2021-ben a DAC.

A dunaszerdahelyiek így négy pontra megközelítették a Slovant, de Holman Dávidék csak vasárnap játszanak a Szered otthonában.

Fortuna Liga, 21. forduló:

FC DAC 1904-MFK Zemplín Michalovce 2-1 (1-0)
MOL Aréna, v.: Kišš (Ádám, Vitko)
Gólszerzők: Kružliak (10.), Andzouana (63.) ill. Žofčák (91.) - büntetőből.
Sárga lap: Beskorovainyi (91.) ill. Neofytidis (38.), Trusa (59.)

DAC: Jedlička - Blackman (Sommer 79.), Müller (Davis 71.), Kružliak, Beskorovainyi - Christie-Davies (Balić 79.), Schäfer, Kalmár - Divković (Taiwo 61.), Ramirez, Nicolaescu (Andzouana 61.)
Nagymihály: Marković - Magda, Pino, Vaško, Vojtko - Spoljarić (Ntotis 83.), Adekuoroye, Neofytidis (Žofčák 59.) - Popovits (Siopis 70.), Trusa (Tandir 83.), Oshima

A DAC legközelebb március 6-án, szombaton 14:30-kor a Slovan ellen lép pályára Pozsonyban.

Fotó: felvidéksport.hu