Felvidék

Irány Európa!


Drámai meccsen harcolta ki az Európa-konferencialigában való részvételt a DAC

fotó: DAC 1904 / facebook

A DAC az elmúlt öt év leggyengébb helyezését érte el a Fortuna Ligában, miután a 4. helyen zárt, de ahogy Bíró Tomi, a hangosbemondó is fogalmazott a meccs előtti beköszönő szövegében: „A szezon utolsó meccsén aratott siker mindent felülírhat.“

Az Európa-konferencialigában való részvételért játszott osztályozó döntőjében a trencséni együttes volt a DAC ellenfele. A Trenčín utoljára a 2018/19es szezonban szerepelt Európában, amikor az EL-ben egy emlékezetes párharc során a Feyenoordot is kiverte.

Az azóta eltelt négy idény során azonban a trencséniek háromszor csak az alsóházban szerepeltek a Fortuna Ligában, és bár a mostanit megelőzően kétszer szerepeltek az EL-osztályozóban, mindkét alkalommal elvéreztek már az elődöntőben.

Már a 2. percben majdnem beköszönt a DAC, egy szöglet után Brunetti fejesét nagy reflexmozdulattal védte Iliev. Hat perccel később Balogh Norbert teremtett magának lövőhelyzetet, de jó 15 méterről nem találta el a kaput.

Később a trencséniek mezőnyben kiegyenlítették a játékot, ám a 22. percben Blackman szinte a saját szögletzászlójától indította Krstovicot, a trencséni védők rosszul számították ki a labda ívét, Krstovic megtartotta a labdát, és végül Dimun lőtt kapura: a labda a bal kapufáról az ámuló Iliev kapus mögött vágódott vissza a mezőnybe.

A másik oldalon Kadák lőhetett jó helyről, de a kapu mellé bombázott.

A 26. percben viszont már gólt kiálthatott a MOL Aréna: egy szöglet után Kružliak elé pattant a labda, aki a léc alá vágta – 1:0.

Nem sokkal később Kupusovic harcolt ki szabadrúgást a vendégeknek ideális pozícióból, Joao Janeiro mérgében majdnem felrobbant a kispadon. Kadák azonban nem találta el a kaput, zengett is az „Ennyit tudsz!“ a B-középből. Ezután Azango tette próbára kétszer is Veszelinovot, de a fiatal kapus mindkétszer védett.

Krstovic két perccel az első félidő vége előtt is kapott egy jó labdát, de a védők végül beérték, s a lövését kiütötte Iliev. Balogh ismételhetett volna, de a lövésébe önfeláldozóan belevetődtek a védők.

A második félidő nagy DAC-helyzetekkel indult, de a trencséni védelem az utolsó pillanatban megint blokkolni tudta a lövéseket, végül Verlinden lőtt mellé, pedig a szurkolók nagy része már emelte a kezét. Az 55. percben Kupusovic próbálkozott éles szögből, de Veszelinov ezt a kellemetlen lövést is kiütötte. A 70. percben Ikoba veszélyes fejesét is védeni tudta a magyar kapus, ám az ezt követő szöglet után egy átlövésből 16 méterről Azango egyenlített – 1:1.
A 78. percben Verlinden vállalkozott, nem ideális szögből is megizzasztotta a trencséni kapust, akinek igencsak nyújtózkodnia kellett a labdáért.

Hét perccel a rendes játékidő vége előtt Krstovic sprintelt egy hosszú labdára, a trencséni kapus kifutott a kapujából, és az oldalvonalnál elkaszálta a DAC játékosát. A közönség legnagyobb felháborodására Kružliak játékvezető csak sárga lapot adott az esetért.

Az ebből következő szabadrúgás azonban döntőnek bizonyult: Davis ívelte fel a labdát, amely Krstovic elé pattant, akinek lövése a felső lécről a hálóba pattant – 2:1!

Tombolt a MOL Aréna, irány Európa!

Osztályozó az EKL-részvételért, döntő:
DAC – Trenčín 2:1 (1:0)

Góllövők: Kružliak (26.), Krstovic (85.), ill. Azango (72.).
Sárga lap: Krstovic, Verlinden, Nebyla, Balogh, Dimun, ill. Hollý, Iliev, Kadák, Bainovic.
Játékvezető: Kružliak, 5257 néző.

DAC: Veszelinov – Blackman, Kružliak, Brunetti, Ciganiks – Andzouana (58. Davis), Dimun, Nebyla, Verlinden – Krstovic (89. Sharani), Balogh (73. Moumou).

TRENČÍN: Iliev – Yem, Pirinen, Stojsavljevic, Kozlovský (90+1. Jendrišek) – Bainovic – Azango, Hollý (66. Lavrinčík), Kadák, Kmeť (46. Soares) – Kupusovic (66. Ikoba).

Forrás: Bumm.sk