Felvidék

Magyar sikerek a gömöri sportolók 2022-es ankétján


Klenócon 57. alkalommal adták át a megérdemelt elismeréseket Gömör legjobb sportolóinak

A felnőttek mezőnye
Fotó: Figei Tibor


Az ankétot még 1967-ben alapította Igor Antal sportfunkcionárius, s azóta (egy COVID-os év kivételével) évente adják át Gömör egy-egy településén. Mivel tavaly a díjátadóra Feleden került sor, így az idén Észak-Gömörre esett a választás. Nem panaszkodhattak Gömör magyar sportolói sem, hisz Iván Ádám, Lázok Béla és Lévay Tibor is a legjobbak között végzett, ahogy értékelték Figei Tibor és Tóth Kálmán munkáját is. 

Az ünnepség résztvevőit Richard Bálint, a Járási Testnevelési Szövetség elnöke és a település polgármestere, Katarína Pribilincová üdvözölték, s mint elmondták, csak dicséret illeti azokat, akik ezekben a nehéz időkben versenyszintű sportolásra vállalkoznak. A régiónak megvannak a hagyományos sikersportágai, s főleg a legifjabbak között egyes sportágakban (taekwondo, chanbara) az országos bajnokságokon is remek eredményeket érnek el a régió képviselői.

A felnőttek között az idén az ún. technikai sportok (íjászat, testépítés, akadályfutás) domináltak, míg csapatversenyben a pálmát a rimaszombati jégkorongozók vitték el.  Az ankétra a régió sportegyesületei nevezhetnek sportolókat, akik közül egy szakmai bizottság választja ki a győzteseket.

A diákok között a szakmai bizottság az első helyre a 15 éves Lukáš Kurek chanbarást rangsorolta, aki kategóriájában Európa-bajnoki címet szerzett, de nem talált legyőzőre Szlovákiában és Csehországban sem. A chanbara japán nemzet sportág, amely Szlovákiában a rimaszombati Figei Tibornak köszönhetően honosodott meg, aki a sportág világbajnoki címét is megszerezte pár évvel ezelőtt. A sportág Rimaszombatban azóta a Falcon színeiben külön szakosztályként működik, s annak tagjai szorgalmasan gyűjtögetik az érmeket mind a hazai, mind a világversenyeken.

A diákok között a második és a harmadik helyen két tizenegy éves fiatal végzett, a második egy tehetséges úszópalánta, a rimaszombati Ela Valachová lett, aki ott van korosztálya legígéretesebb úszói között, a harmadik helyre pedig Iván Ádámot választották, aki a thai-box legjobbjai között tartanak számon, mégpedig Szlovákia mellett Magyarországon is, ahol muay-thai szakágban magyar bajnoki címet is szerzett, sőt meghívást kapott a korosztályos magyar válogatottba is.

Az egybevont felnőtt és technikai sportok kategóriájában az első helyet az 55 éves tornaljai Lázok Béla testépítő érdemelte ki, aki az elmúlt években szorgalmasan gyűjtögette az elismeréseket, a Nagyszombatban megrendezett világbajnokságon arany- és bronzérmet szerzett, de több nemzetközi versenyen is sikeresen szerepelt. A második helyen a 44 éves Peter Vrábeľ osgyáni színekben versenyző végzett, aki több szlovákiai és magyarországi verseny megnyerése után Spanyolországba és a görögországi Spártába is eljutott.
A felnőttek között a harmadik helyen egy régi ismerős, a rimaszombati Bástya Íjász Klub vezetője, az idén 60 éves Lévay Tibor végzett, aki tavaly is szorgalmasan gyűjtögette az elismeréseket idehaza és Magyarországon is. A HDH-IAA kategóriában a szlovák bajnoki cím mellé a világbajnoki címet is megszerezte.

A csapatversenyben az első helyet a Ján Podkonický vezette rimaszombati HKM csapata érdemelte ki, amely ezüstérmet szerzett a II. ligában. Az utóbbi években Rimaszombatban a jégkorong már népszerűbb, mint a futball, amíg utóbbira meccsenként alig pár százan látogatnak ki, addig a hokimeccseken nem egy alkalommal ötszáznál is több néző buzdítja a csapatokat. A második helyet a csapatok között a rimaszombati Estrella mazsorettjei érdemelték ki, akik évek óta gyűjtik az érmes helyezéseket a hazai és nemzetközi versenyeken. A harmadik helyen 2022-ben a nagyrőcei Magnezit klub ifjúsági röplabdázói végeztek.

A Járási Testnevelési Szövetség az idén is megszavaztatta a szurkolókat, amelyen 1 090 szavazattal a tornaljai Iván Ádám végzett, megelőzve Ela Valachovát és Juraj Hrivnákot. Az edzők között 687 szavazattal Iván Ádám edzője, Iván László végzett,  megelőzve Ján Valachot és Jozef Vranecet.

Az idén is átadták a Járási Testnevelési Szövetség különdíjait, amelyet idén a klenóci Ján Barto és Ján Dovala, a tornaljai Tóth Kálmán, aki évtizedekig irányította a helyi szabadidőközpont munkáját, a rimaszombati Igor Antal, aki 1967-ben az első ankétot megszervezte, valamint Figei Tibor chanbarás világbajnok, Filip Balciar kerékpáros, Rashid Arpád Bunjatov karatés, Dorota Balciarová testépítő és Ondrej Cerovský motorversenyző vehették át több évtizedes munkájukért, mely során a sportágukat és Gömört népszerűsítették.

A rendezvényt ezúttal is a helyi kultúrcsoportok, így többek között a Vepor folklórcsoport és Dávid Oláh prímás színesítették  műsorukkal, amelynek a végén a Járási Testnevelési Szövetség elnöke, annak titkára Maksi István főszervező társaságában emlékplakettet nyújtott át a település polgármesterének, Katarína Pribilincovának  a rendezvény megszervezéséért.

Forrás: szurkolo.sk