Felvidék

A Fradinál edzősködik az Artmedia felvidéki játékosa


A pozsonyligetfalusi (Petržalka) foci aranykorszakából ismerhetjük a legtöbben az egykori középpályást.

A dunaszerdahelyi születésű Borbély Balázst az Artmedia Petržalka Bajnokok Ligája-menetelésekor ismerték meg a legtöbben. A felviéki középpályás ezt követően játszott még a németországi Kaiserslauternben, a romániai Temesvárban és a ciprusi AEL Limasszolban is. A légiósévek után pályafutását Nyékvárkonyban (TJ Družstevník Vrakúň) fejezte be.

A BL-ben a Porto és a Rangers ellen is betaláló futballistával jelenlegi munkaadója, a Ferencváros hivatalos honlapjra, a Fradi.hu közölt interjút. Borbély jelenleg a zöld-fehérek U17-es csapatát írányítja, ezt a lehetőséget pedig korábbi csapattársának, Hajnal Tamásnak köszönheti, akivel a Kaiserslauternnél játszottak együtt.

Hogyan indult el az edzői karriered?

Sajnos idő előtt véget ért a pályafutásom egy súlyosabb sérülést követően - Achilles-ín-szakadást szenvedtem. Kétéves kihagyást követően már nem tudtam visszatérni a legfelső szintre, így ezután elkezdtem gondolkodni rajta, hogyan tovább. Megtetszett az edzői munka, az elképzelés, hogy akként működjek és komolyabban vegyem az egészet.

Mi volt a következő lépés?

Elkezdtem tanulni, edzői papírokat szerezni, épp most csütörtökön szereztem meg a pro licences papíromat. Edzősködni Dunaszerdehelyen kezdtem hat évvel ezelőtt, a tartalékegyüttesnél a harmadosztályban. Először játékos-edzőként, majd a labdarúgást végleg abbahagytam ezen a szinten, később az első csapat pályaedzője lettem. Ezt követően az utánpótlásban is dolgoztam ott, mielőtt ismét a Petržalkához kerültem, sikerült feljutnunk a harmadosztályból a másodikba, majd 2019 áprilisában lejárt a szerződésem.

Ekkor keresett meg a Ferencváros?

Hajnal Tamással rengeteget beszélgettünk már korábban is a fociról, az ő sportmenedzseri munkájáról, majd amikor „elérhetővé váltam” megkérdezte, lenne-e kedvem ide jönni, így pedig napi kapcsolatba tudnánk kerülni. Erre az elgondolásra Prukner László szakmai igazgató úr is rábólintott, azóta itt vagyok.

A pro licenc megszerzésével a legmagasabb szinten is megvan a lehetőséged, hogy edzősködj. Mennyire képzeled el hosszú távon magadat az utánpótlásban?

Mindennek megvan a maga előnye és a hátránya. A profi futball teljesen más munka. Több pénz, de sokkal nagyobb a nyomás és az elvárás is. Az utánpótlásban kisebb a nyomás, igaz, több a munka is az adminisztratív rész miatt, de sokkal hálásabb feladat, jóval közelebbi kapcsolatba kerül az ember a gyerekekkel, mint a profi világban. Nagyon hosszú távra nem szeretnék tervezni, a futballban nem is lehet.

A beszélgetés további részét, amelyben az FTC utánpótlásáról esik szó ide kattintva olvashatják el.

Fotó: Fradi.hu