Giro d'Italia 19. szakasz


Kaotikus kezdés után Valter csapattársa nyert

fotó: Giro d'Italia / facebook

Josef Cerny szökés végén diadalmaskodott a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny pénteki, kaotikus körülmények között megrendezett 19. szakaszán, amelyen csapattársa, Valter Attila 64. lett, míg Wilco Kelderman megtartotta első helyét összetettben.

Eredetileg az idei olasz körverseny leghosszabb szakasza, a Morbegno és Asti közötti teljesen sík 258 kilométer várt volna a mezőnyre, ám a kerékpárosok a rajt előtt tiltakozásukat fejezték ki a szervezők és a nemzetközi szövetség (UCI) képviselőinél a táv miatt, tekintve, hogy szerdán és csütörtökön is kőkemény hegyi szakaszt teljesítettek, majd szombaton is az Alpokban tekernek majd.

Nagyjából 20 kilométer megtétele után neutralizálták a szakasz jelentős részét a szakadó esőben, így a versenyzők buszra szálltak, majd az új rajthelyszínre, Abbiategrassóba utaztak, és innen vágtak neki a 124,5 kilométeresre kurtított távnak, amely ezzel a leghosszabb helyett az idei Giro legrövidebb mezőnyszakasza lett.

A szakasz a sprinterek pontversenyének utolsó állomása lehetett volna, mivel a ciklámen trikót viselő, négy szakaszgyőzelemnél járó francia Arnaud Démare ellen ez volt az utolsó lehetősége a kihívó szlovák Peter Sagannak, hogy megfordítsa kettejük viadalát. Azonban a kaotikus körülmények után újra elrajtoló szakaszon végül 14 fős szökés alakult ki, Sagan csapata, a BORA-hansgrohe pedig hiába dolgozott a mezőny élén azért, hogy ne engedje túl messze a szökevényeket, végül feladták a küzdelmet.

A szökevénycsoport élt a lehetőséggel, tízperces előnyt dolgozott ki, a bolyból 22 kilométerrel a cél előtt indult meg Valter CCC-s csapattársa, Josef Cerny. A 27 éves cseh időfutambajnok 40 másodpercre tekert el ötfős üldözőcsoportjától, előnyéből pedig 18 másodpercet megőrzött a célig, így már a célba érkezés előtt megünnepelhette pályafutása első szakaszsikerét háromhetes körversenyen.

Második az egyórás világcsúcstartó, a belga Victor Campenaerts, míg harmadik az olasz Jacopo Mosca lett.

Az összetett legjobbjai mind a mezőnnyel értek célba 11:43 perc hátránnyal, így Kelderman előnye változatlan a záró hétvége előtt. Valter Attila a 64. helyen szintén a főmezőnnyel ért célba.

Szombaton az Alba és Sestriere közötti módosított szakasz vár a mezőnyre, amely az eredeti tervekkel ellentétben nem teker át Franciaországba, ami azt is jelenti, hogy három hegy is kikerült a királyetapból. Franciaországban ugyanis szigorították a járványügyi előírásokat, emiatt az ottani hatóságok visszavonták az engedélyt a mezőny áthaladásától. Ezzel az útvonalból kikerült a 2744 méter magas Colle dell'Agnello határhágó, illetve Franciaországban a Col d'Izoard és a Montgenevre, helyette viszont a versenyzőknek háromszor kell feltekerniük Sestriere-be. A változtatások nyomán a szakasz 198 helyett 181 kilométeres lesz, a szintkülönbség pedig 5500 méterről 4000-re csökkent.  
A 103. Giro d'Italia vasárnap Milánóban zárul egy 15,7 kilométeres egyéni időfutammal.

Eredmények:
19. szakasz, Abbiategrasso-Asti, 124,5 km:


1. Josef Cerny (cseh, CCC) 2:30:40
2. Victor Campenaerts (belga, NTT) 18 másodperc hátrány
3. Jacopo Mosca (olasz, Trek-Segafredo) 26 mp h.
...64. Valter Attila 11:43 perc hátrány

Az összetett élcsoportja:

1. Wilco Kelderman (holland, Sunweb) 80:29:19 óra
2. Jai Hindley (ausztrál, Sunweb) 12 másodperc hátrány
3. Tao Geoghegan Hart (brit, Ineos Grenadiers) 15 mp h.
...29. Valter 1:27:47 óra hátrány

   A rovat legfrissebb hírei