Indul a Dakar rali


Szombaton már megtartották a 11 kilométeres időmérőt, mely alapján indul a vasárnapi rajt

fotó: cyclenews.com

Szombaton megtartották a 2021-es Dakar Rali időmérő edzését, amely eredményeinek alapján megszületett a vasárnapi rajt felállása.

A versenyzők már alig várták, hogy újra rajthoz állhassanak, még ha csak 11 kilométeres is volt a mért szakasz. A rali szervezői azért döntöttek úgy, hogy időmérő futam alapján rangsorolják a versenyzőket, hogy ne a sorszámok döntsenek a vasárnapi rajtról. A magyar nemzetiségű versenyzők közül Gyenes Emánuel teljesítette a legjobban a 11 kilométeres szakaszt.

„Úgy érzem, hogy kicsit elóvatoskodtam, mivel nagyon régóta nem motoroztam, de nem is bánom. Eddig jól éreztem magam, minden oké volt, odafigyeltem, hogy ne hibázzak, mert, hogy rövid szakasz, és sokat lehet veszíteni. Nagyon jó volt, a motor is jól működött. Egy kicsit meleg van, de valószínűleg, ahogy majd megyünk északra, úgy fog hűlni a levegő, és majd jobb lesz a motorozás is.”- nyilatkozta az erdélyi versenyző a PannonRTV-nek miután a 33. időt érte el.

A szabadkai Saghmeister Gábor a 89-es rajtszámmal lesz jelen az idei versenyen, az időmérőt pedig a 87. idővel fejezte be, így erről a helyről rajtol majd.

„Volt egy köves rész, 4-5 kilométer, nagyon kellett vigyázni, nagyon felfelé kellett motorozni. Hegyek közt motoroztunk, elég meredek volt az út, nagy kavicsokkal, úgyhogy oda kellett figyelni. A többi az full gáz volt, rengeteg kanyarral. Sokat mentünk fák és cserjék között. Érdekesnek találtam, jó bemelegítés volt.”

A Szalay Balázs, Bunkoczi László páros 52. helyen végzett a Dakar-rali 11 kilométeres dzsiddai prológján. A terepraliverseny honlapja szerint az Opel Dakar Team kettőse 1:38 perces hátrányban van az élen álló Nasszer al-Attijah, Matthieu Baumel katari, francia duóhoz képest.

A kamionosok között a Darázsi Zsolt, Thierry Pacquelet, Geoffrey Thalgott magyar, francia hármas 29., a Fazekas Károly, Horn Albert Péter, Csákány Péter trió 44. lett a nyitányon. Előbbi egység hátránya 2:42, utóbbié 11:40 perc az éllovas fehérorosz hármashoz képest.
    
A mezőny 13 szakaszon 7658 kilométert tesz meg a január 15-i, dzsiddai befutóig.
    
A Dakar-ralit 1979-ben rendezték meg először, Párizs és a névadó szenegáli főváros között, utána viszont Európán és Afrikán kívül is több országban került rá sor, nem egyszer volt már Dél-Amerika a helyszín, a tavalyi viadalt pedig a mostani házigazda, Szaúd-Arábia bonyolította le.

Eredmények, prológ, Dzsidda, 11 km:
    
autósok:
1. Nasszer al-Attijah, Matthieu Baumel (katari, francia, Toyota) 5:48 perc
2. Brian Baragwanath, Taye Perry (dél-afrikai, Century) azonos idővel
3. Jaszid al-Radzsi, Dirk von Zitzewitz (szaúd-arábiai, német, Toyota) 8 másodperc hátrány
...52. Szalay Balázs, Bunkoczi László (Opel Dakar Team) 1:38 perc hátrány

motorosok:
1. Ricky Brabec (amerikai, Honda) 6:01 perc
2. Joan Barreda Bort (spanyol, Honda) 6 mp h.
3. Daniel Sanders (ausztrál, KTM) 13 mp h.
…33. Gyenes Emánuel
…87. Saghmeister GáborA rovat legfrissebb hírei