Nemzetközi kosárlabda tábor vajdasági közreműködéssel


Ötödik alkalommal rendezték meg a nemzetközi Phoenix Kosárlabda tábort a romániai Galațiban

A Duna partján a Galați Kosárlabda Akadémia volt idén a házigazdája a Phoenix Kosárlabda tábornak, mely egyedinek számít Romániában, hiszen nem egy "komerciális" táborról van szó, ahol a létszám és a bevétel a meghatározó faktor, hanem a minőség és a szakmai fejlődés a két fő faktor. Ennek szellemében hívta meg a román edző legenda és egyben a Román Kosárlabda Edzők Szövetségének szakmai irányításáért felelős vezetője, Nini Florin a Kufstein Towers újonnan kinevezett edzőjét, a vajdasági Harkai Hunort, hogy szakmai tudásával emelje a tábor színvonalát.

A topolyai szakember két évtizede edzősködik Európában és Ázsiában, összesen 7 országban fordult már meg, nemcsak klubszinten, hanem Máltán és Szerbiában az utánpótlás válogatottaknál is tevékenykedett. Mielőtt elfoglalná végső helyét Kufsteinben, örömmel tett eleget a felkérésnek, hogy az U16-os korosztályt edzze a táborban.Harkai megkeresésünkre elmondta, hogy a tábor angol nyelven, több nemzetközileg elismert szakember bevonásával nagyon magas színvonalon zajlott, de a résztvevők közt is magas szintű szűrés zajlott a tábort megelőzően, így pedig minőségebbi csoportok jöttek létre.

„A táborban a sokrétű nemzetiségű edzőktől tanulhattak a játékosok, akik számtalan euróai országot megjártak és egyedi tapasztalatukat adhatták át a fiatal tehetségeknek. Azonban a mai modern edzői programról nem beszélhetünk 2022-ben, ha játekosainkat nem fejlesztjük a modern technológia kosárlabda eszközeivel. Több edzésen a fiatal játékosok találkozhattak számtalan technológia eszközzel, amelyeknek szerintem ma már szokványosnak kellene lenniük, nem pedig különlegesnek és elérhetetlennek.

A táborban román, szerb és angol játékosok vettek részt. Három csoportban folyt a munka. Az U12-es csapatot napi két edzésen a román Radu Alexandru edzette, aki az angol női premier ligás Cardiff Archers vezető edzője, de a román és a walesi női felnőtt válogatott segédedzőjeként is tevékenykedett.

Az U14-es korosztály vezető edzője a török Cengiz Karadag volt, aki mögött több mint két évtized edzősködes áll. Legutóbb a török férfi első ligás Konyaspor vezető edzője volt, a napokban pedig hivatalossá válik a következő állomása.

Jómagam az U16-os csoportért feleltem. Segédedzőként segítették a munkánkat Nini Florin, a szerb Dalibor Destanovic és a roman Iulian Draghici.

Az U12-es U14-es korosztályban az alaphangsúly az individuális technika fejlesztése volt, míg az U16-os korosztályban Florin Nini azzal a kéréssel fordult felém, hogy az egyéni technika mellett fókuszáljunk többet a 2 és 3 ember közötti taktikai lehetőségekre támadásban, és a tábor végéig építsek fel rendszereket támadásban 5 játékossal.

Volt nemzetközileg magasan jegyzett "vendég" játékosunk is, a szerb Milos Bojovic személyében, aki több európai ország bajnokságban tette le névjegyét az elmúlt több, mint két évtized alatt, és hamarosan kiderül, melyik klub a következő állomása.”Arra a kérdésre, hogy ő maga mivel maradt, miben fejlődött, illetve miért tartja fontosnak a hasonló szakmai kihívásokat, Harkai Hunor így válaszolt:

„A hasonló minőségi nemzetközi táborok hasznosak nekünk vezető edzőknek is, mivel lehetoségünk nyílik új szakmai és baráti kapcsolatokat építeni. Felbecsülhetetlenek azok az edzők közötti szakmai beszélgetések, tapasztalatok átadása, amelyekre lehetőség van  egy ilyen tábor alatt. Nem utolsó sorban pedig minden edző életében  a "legrosszabb" periódus a nyári uborkaszezon, amikor az edzések megtartása nélkül folyik a csapatépítes, így 3-4 hét szünet után már ki voltam éhezve, hogy tehetséges játékosokat fejleszthessek és már alig várom a felkeszülés kezdetét Kufsteinben! ”

A rovat legfrissebb hírei