Németország adta a kegyelemdöfést


Nyeretlenül zártak a magyarok Kölnben

fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány együttese csütörtökön mutatkozott be egymás utáni a második Eb-jén, és 95-85-re kikapott a bosnyákoktól, 103-88-ra alulmaradt a címvédő szlovénokkal szemben, vasárnap 78-74-es vereséget szenvedett a franciáktól - innentől már biztos volt a kiesés -, majd kedden 87-64-re kikapott Litvániától.

A négy vereség mellett az is nyomasztólag hatott, hogy Hanga Ádám, a Real Madrid klasszisa combsérülés miatt hétfőn elutazott klubjához kezelésre, ráadásul szerdán Váradi Benedeknek kificamodott az ujja, és két hétre gipszkötést kapott.

Ami az utolsó ellenfelet illeti, a németek hat olimpián szerepeltek - de érmet nem szereztek -, húsz éve harmadikok lettek a világbajnokságon, az Eb-kről az 1993-as arany- és a 2005-ös ezüstérem lehet a legkellemesebb emlékük. Legnagyobb sztárjuk, az NBA-bajnokként 2019-ben visszavonult Dirk Nowitzki az idei kontinenstornán is fontos szerepet vállal, Kölnben és Milánóban is népszerűsíti az Eb-t, és a nyitónapon a német szövetség ünnepélyesen visszavonultatta a 213 centis játékos válogatottban használt 14-es mezszámát.

Magyarország és Németország 1960 óta öt tétmérkőzést vívott, s minden alkalommal az ellenfél ünnepelhetett.

Az idei Eb-n Gordon Herbert kapitány csapata az utolsó forduló előtt már bebiztosította továbbjutását, méghozzá - mivel a szlovénok az előző meccsen megszerezték a csoportgyőzelmet - a hatos másodikjaként. Így aztán a szakvezető pihenőt adott a hazai csapatból a Houstontól a Los Angeles Lakershez tartó Dennis Schrödernek.

A tíz emberrel kiálló magyarok 4-0-lal kezdtek, Somogyi Ádám triplát dobott, a túloldalon pedig az Orlando Magicet erősítő Franz Wagner remekelt. Felváltva potyogtak a kosarak, a házigazdák hat ponttal elhúztak, de a Benke Szilárd vezette vendégek egy pontra feljöttek (24-25). Ismét a németek percei következtek, 37-41 után két magyar pontra - Maodo Lo remeklésével - 13 érkezett a válaszul, így a nagyszünetben 39-54 volt az állás. Ekkor a lepattanócsatában a hazaiak 19-6-ra vezettek.

Térfélcsere után állandósult a német előny, aztán a 27. percben már 49-68 állt a nagyórán, ezzel eldőlni látszott az összecsapás, a szenegáli származású Lo pedig 21 pontnál tartott. Egyre nyomasztóbb lett a hazai fölény, 20 pont fölé nőtt a távolság, és három negyedet követően 5/14 volt a sikeres triplák aránya. Az utolsó játékrészben harminc pont lett a magyarok hátránya (60-90), akik ekkor már egyáltalán nem tudták megzavarni a német gálaelőadást.

Ivkovics Sztojan elsőként arról beszélt, hogy miért nem szakította meg a német menetelést időkéréssel:

"Ez egy gálameccs volt időkérések nélkül, sok sikert a németeknek. Szerintem innen mind a négy továbbjutó ott lesz majd a negyeddöntőben. Az Eb-n jó meccseink voltak a bosnyákokkal és franciákkal, de az van, hogy fizikálisan mi nem bírunk egy ilyen hosszú tornát."

Perl Zoltán szomorúan beszélt a nagy arányú vereség után:

"Fáradtak voltunk, a védekezésünk szörnyű volt, és sok taktikai hibát követtünk el. Az Eb-n végig a legjobbunkat nyújtottuk, és igaz, hogy nem nyertünk, de nagyon küzdöttünk. Nekünk csak az Eb-ken van alkalmunk találkozni Európa legjobbjaival."

A magyar csapat öt vereséggel, csoportutolsóként fejezte be az Eb-t.

A kölni hatosból a németek, a szlovénok, a franciák és a litvánok jutottak tovább, s a magyarok mellett a bosnyákok búcsúztak.

A továbbjutásról már lemaradt magyar férfi kosárlabda-válogatott kiütéses vereséget szenvedett a házigazda német csapattól szerdán az Európa-bajnokság kölni csoportjának az ötödik, utolsó fordulójában, így nyeretlenül zárta a tornát.

Eredmény:

B csoport, 5. forduló: Németország-Magyarország 106-71 (22-19, 32-20, 27-19, 25-13)
Pontszerzők: Sengfelder 22 pont, Lo 21, Giffey 19, Obst 16, Wagner 15, Hollatz 5, Thiemann 3, Voigtmann 3, Wohlfarth-Bottermann 2, illetve Perl 15, Benke 13, Somogyi 11, Vojvoda 10, Keller 6, Hopkins 6, Allen 4, Golomán 3, Ferencz 3

A csoport végeredménye:
1. Szlovénia 9 pont
2. Németország 9
3. Franciaország 8
4. Litvánia 7
5. Bosznia-Hercegovina 7
6. MAGYARORSZÁG 5

A rovat legfrissebb hírei