Ezüstérmes a Budaörs


A megszakítás nélkül huszadik európai idényét teljesítő Budaörs története ötödik kontinentális érmét szerezte meg

A csapatok és a bírók felsorakoznak a női asztalitenisz Európa-kupa döntőjének visszavágóján
fotó:  MTI/Lakatos Péter


Az SH-ITB Budaörsi SC női asztalitenisz-csapata - Póta Georgina, Fazekas Mária és Dari Helga - ezüstérmet szerzett az Európa-kupában, miután az egy hónappal ezelőtti, idegenbeli 3-2-es vereséget követően a vasárnapi, hazai visszavágón 3-0-ra alulmaradt az olasz ASD Quattro Mori Cagliarival szemben.

Az áprilisi, szardíniai mérkőzés eredménye azt jelentette, hogy a hatszoros magyar bajnoknak mindenképpen nyernie kellett volna a végső sikerhez: ha 3-0-ra vagy 3-1-re, akkor kupagyőztes, ha 3-2-re, abban az esetben úgynevezett aranyszettek következtek volna.
    
Az első meccsen a két legelőkelőbben rangsorolt játékos, Póta Georgina (79. a világranglistán) és a román Andreea Dragoman (87.) csapott össze egymással, az "odavágón" a kétszeres Európa-bajnok magyar nyerte kettejük mérkőzését. Ezúttal azonban máshogy alakult, Póta ugyan hátrányból hozta az első szettet, de a folytatásban az ellenfél irányított. A rutinos hazai játékos nem találta az ellenszert Dragoman játékára, többször is tanácstalanul széttárta a karját, és bár a végén öt meccslabdát hárított, a 22 éves rivális négy játszmában nyert.
    
A húszesztendős Dari Helga (276.) Cagliariban sima mérkőzésen kapott ki a vendégek másik román légiósától, Taina Maria Plainantól (226.), s itthon sem sikerült visszavágnia. A két évvel idősebb rivális most is nagyon jól szervált, és esélyt sem hagyott Darinak.
    
Két találkozó után tehát 2-0-ra vezettek az olaszok, így a mezőny legrutinosabb tagjára, a 47 éves Fazekas Máriára várt a feladat, hogy a nigériai Edem Offiong (142.) ellen életben tartsa a budaörsi reményeket. A párharc első meccsén Fazekas simán, 3-0-ra győzött, a 36 éves afrikai asztaliteniszező azonban ezúttal nagyobb ellenállást fejtett ki, olyannyira, hogy az elvesztett első szett után fordított. Fazekas idegesnek tűnt, kapkodott, így nem sikerült visszakapaszkodnia, ezzel el is dőlt a találkozó, a párharc pedig olasz örömünneppel ért véget.
    
"Most mindenki szomorú, de szerintem előzetesen mindenki boldogan aláírta volna ezt az ezüstérmet"- nyilatkozott az MTI-nek Póta Georgina. "Nagy meccseket nyertünk meg a döntőig vezető úton, és nyilvánvalóan a finálét is szerettük volna megnyerni. Sokan kijöttek és biztattak minket, ez jólesett, de én személy szerint jobban izgultam a kelleténél. Ráadásul nekem nem fekszik ez az asztal-labda párosítás, amivel itt játszottunk, én a gyorsabb játékot szeretem."
    
Hangsúlyozta: sokat készültek a visszavágóra, mindent megtettek a győzelemért, de az ellenfél jobb csapat.     
    
"Próbálom azt mondogatni magamnak, hogy holnap reggel azért csillogni fog ez az ezüstérem, ezzel együtt most szomorúak vagyunk" -  mondta az MTI-nek Bachman Péter vezetőedző. "Ha a szezon előtt valaki azt mondja, hogy döntőt játszunk, akkor lehet, hogy kinevettem volna. Most persze nehéz, de jobbak voltak, ezt el kell ismerni. Egy nagyon jó csapattól kaptunk ki."
    
A tréner elismerte, hogy a budaörsi találkozón mindhárom magyar játékos indiszponáltan játszott.
    
"Valahogy végig azt éreztem, hogy minket nyom a teher, pedig arról beszéltünk, hogy nem mi vagyunk az esélyesek. Úgy alakult, hogy az itthoni környezet nem dobott fel minket úgy, ahogy azt reméltük. Sajnálom."

A megszakítás nélkül huszadik európai idényét teljesítő Budaörs története ötödik kontinentális érmét szerezte meg, eddig két-két ezüst és bronz volt a mérlege.
    
A vasárnapi mérkőzés tíz év után az első nemzetközi asztalitenisz kupadöntő volt Magyarországon. Az Ek a Bajnokok Ligája után a második számú kupasorozat Európában.

Eredmény:
döntő, visszavágó:    

SH-ITB Budaörsi SC - ASD Quattro Mori Cagliari (olasz) 0-3
Póta Georgina-Andreea Dragoman 1-3 (9, -5, -6, -8)  
Dari Helga-Taina Maria Plainan 0-3 (-8, -6, -5)
Fazekas Mária-Edem Offiong 1-3 (5, -10, -7, -7)

Kupagyőztes: az ASD Quattro Mori Cagliari, kettős győzelemmel.A rovat legfrissebb hírei