Fél Magyarországon túl


20 napon és 900 kilométeren van túl Juhos Gábor amatőr maratonfutó, aki majdnem feléhez érkezett a Trianon Maratonnak

A SportHatárokNélkül.hu olvasói többször hallhattak már Juhos Gábor amatőr maratonfutóról, aki június 4-én, a Trianoni békediktátum 100. évfordulóján embert megpróbáló vállalkozásba kezdett, és elhatározta, hogy a Trianon Maraton keretében 48 nap alatt körbeszaladja Magyarországot annak belső határa mentén. A Gábor által leszaladni kívánt távolság jelképesen 2020 km, mely 48 maratoni távot jelent zsinórban.
Az emlékfutás célja a Trianon okozta sebekről és nemzeti egységről való megemlékezés.
 
Gábor eredeti terve a Versailles – Torda távolság volt. “A Trianon palotától akartam elindulni, arról a helyről, ahol megfeszítették a nemzetünket, abba a városba, amely 1568-ban a Tordai országgyűlés Európában elsőként kimondta a vallásszabadságot és lehetővé tette a felekezetek békés együttélését ”. Ezt a tervet sajnos meghiúsította a koronavírus okozta áldatlan helyzet, de Gábor nem csüggetd el, és végül útnak indult az ország megmaradt belső határai mentén.

A tegnapi nap folyamán Gábor Bagamérba érkezett és ezzel leszaladta a 20. maratonját, és túl van a 900 kilométeren. Külön érdekessége ennek az állomásnak, hogy Gábor pár kilométerrel haladt el a román oldalon található szülővárosa, Székelyhíd mellett, vagy jobban mondva azzal párhuzamosan.

Előtte egy nappal a második legnagyobb magyar-román határátkelő faluban, Ártándon találkoztam Gáborral, aki a délutáni órákban futott be központba a Trianon emlékműhöz. A napi távolság után a fáradtság legcsekélyebb jelét sem láttam rajta, sőt, ahelyett, hogy a célt elérve beszállt volna az autóba, hogy visszavigyem Biharkeresztesre ahol barátai elszállásolták, ő még levezetésként bevállalta a pár kilométeres távolságot az esőben.


Juhos Gábor kísérőével Lendvai Józseffel és Tobi kutyával az ártándi Trianon emlékműnél

Amíg Gábort vártuk a házigazdákkal a vacsorára készülve, Lendvai Józseffel, Gábor jelenlegi kísérőtársával beszélgettem. József maga is sportember, és komoly zarándok, de elmondása szerint nem a népszerű zarándokutakat kedveli, hanem jobban szereti saját maga megtervezni útjait, főleg a Kárpát-medence fontos magyar kötődésű helyszíneire.

A tavaly viszont József megszervezte a 49 napos gyalogos zarándoklatot, a Trianon Menetet, melynek útvonala Budapest-Tata-Dunaszerdahely-Pozsony-Bécs -Sankt Pölten-Melk-Steyr Altötting-München-Augsburg-Ulm-Strasbourg-Nancy-Párizs-Versailles volt. József elmesélte, hogy a zarándoklaton többen részt vettek ki-ki lehetőségei szerint rövidebb, hosszabb vagy éppen az egész távon, de átlagosan minden nap 7 ember gyalogolt egy kísérő busz kíséretében. Az egyik legszebb élményünk Toul városában volt, ahol a hatalmas katedrálisnál a helyi plébános megáldotta a csoportot, minekutána 10 perc beszélgetés alatt jobban megértette milyen nemes ügyet képviselnek, mint a hazai sajtó nagy része. Ugyanitt áldották meg Jeanne d’Arc-ot, aki az angolok elleni felszabadító harcára indult”. Józsefék elérték Versaillest, sajtótájékoztatót is tartottak a Trianon palotánál, de sajnos nemes útjuk nem rezegtette meg sem a hazai sem a nemzetközi ingerküszöböt. “A közömbösség és az érdektelenség sajnos nagy úr, itthon is és külföldön is. A zarándoklatunk alatt az emberek nagy része azt hitte, hogy az általunk vitt magyar zászló az olasz zászló”.


Pillanatkép a tavalyi Trianon Menetről

De térjünk vissza Gáborhoz. Most egy évvel a Józsefék zarándokútja után a tavalyi kis csoport tagjai felkarolták Gábor útját, hiszen a cél ugyanaz, Trianon okozta sebekről való megemlékezés, így összenőtt a két történet. A tavalyi zarándokok most Gábort kísérik autóval, ami számára a legnagyobb segítség. Lendvai Józsefnek ez volt az utolsó állomása, őt egy másik zarándok társa váltja a következő pár napra.

Időközben Gábor is megérkezett a vacsorához, és szerencsére továbbra sem látszott rajta az addigi 19 nap okozta kimerültség. Saját bevallása szerint hatalmas ajándék ez a képesség, miszerint nagyon hamar képes regenerálódni. De ettől függetlenül nem panaszkodott egy pillanatig sem.

“Nyilván egy bizonyos szinten megvisel a mindennapos lefutott távolság, de a hitem és a szívem visz továbbra is előre, és nem foglalkozom a fáradtsággal. Csupán az út felénél járok, de egyelőre úgy érzem, hogy minden rendben less és fizikailag nem less semmilyen gond a célba éréssel”.

Gábor elmesélte, hogy sok szakaszon nagyon kalandos volt az útja, hiszen folyamatosan próbál a határral egyvonalban, de legalábbis ahhoz minél közelebb szaladni, így volt olyan is, hogy eltévedt, vagy pedig olyan utakra jutott, melyek nem voltak rajta a térképen.

“A déli határnál szerettem volna a kerítés mellett szaladni, de a kísérőm többszöri próbálkozása ellenére sem sikerült engedélyt szerezni. Az egyik legmagasabb rendű tiszt azt mondta, hogy műveleti terület, melyet csak a határőrség használhat. Végül több helyen nagyon közel szaladtam a kerítéshez, de a legnagyobb előnye az volt a kérésünknek, hogy onnantól minden katona, akivel szembetalálkoztam tudott rólam és buzdított a további utamon”


A nagylaki magyar-román határátkelőnél

“Nagylak után egy adott ponton azt hittem, hogy átkerültem a román oldalra, mert egy elhagyatott vasúti sínen kellett szaladjak, más út nem volt, aztán szerencsére megtaláltam a kísérőautót. De olyan is volt, hogy a nagy esőzések közepette egy több kilométeres földúttal találtam szemben magma, amelyből igazi mezítlábas sárdagonyázás lett, másképp nem lehetett átszaladni rajta”.A napi kalandok mellett mindennap kijut az örömből és az emberek szeretetéből is. “Több megállóhelyen vártak minket, volt ahol szaladtak is velem pár kilométert az emberek, mint például Barcson, ahol egész küldöttség várt, de volt olyan is, ahol csak az adott település központjában vártak a település elöljárói. Siklóson például nagyon kedvesen fogadtak, felvittek a várba, körbevezettek, igazi ad-hoc összejövetel volt. Ugyanígy Mohácson is vártak, sőt, a polgármester úr meghívott a városházára, ahol a díszteremben fogadtak. Furcsán is éreztem magam, hiszen egy maratoni táv után izzadtan és sportruhában jutottam el a városházára, de mindenképp felemelő érzés volt. Jó látni, hogy végtére is nem az én ünnepem, vagy ünneplésem, hanem a város vagy település megmozdulása, amelyik azonosulni tud az általam képviselt üggyel, és végülis én ennek az ünneplésnek a részesévé válok. Persze van olyan is, ahol nem tudnak rólam, sőt olyan is volt, hogy korábbi kísérőm Feri előrement bekopogott a polgármesteri hivatalba, és így végül vártak engem (…) Sokan integetnek, dudálnak az úton, jelzik, hogy támogatnak, velem vannak. A tegnap például az egyik pár perces vízszünetemben felhívtak a Békéscsabai rádiótól, és bekapcsoltak az élő adásukba. Ezek mind olyan dolgok, amelyek visznek előre és erőt adnak.”


Gábor és hűséges kutyája Tobi

Gábor azt is elmondta, hogy az időjárás sem okozott eddig különösebb problémát, sőt az eső egyáltalán nem ellensége, jobban szereti, mint a tűző napot.

Gábor jelenleg is úton van, ma Bagamérból indult tovább és a román határ mentén halad észak felé, és napról napra közelebb kerül Sopronhoz, a célállomáshoz. Sokan szurkolnak neki és hordják a szívükön és imáikban az útját és a nemes célt, amiért szalad, de szerény véleményem az, hogy a média által még mindig nincs eléggé, csúnya szóval mondva “felkapva” az ő útja, holott egy olyan témát képvisel, mely egész nemzetünk számára fontos és meghatározó.

Eddig megtett távok:

1. nap 2020.06.04. - Sopron-Ágfalva-Nagycenk
2. nap 2020.06.05. - Nagycenk-Ólmod
3. nap 2020.06.06. - Ólmod-Pornóapáti
4. nap 2020.06.07. - Pornóapáti-Szentgotthárd
5. nap 2020.06.08. - Szentgotthárd-Velemér
6. nap 2020.06.09. - Velemér - Kerkaszentkirály
7. nap 2020.06.10. - Kerkaszentkirály - Belezna
8. nap 2020.06.11. - Belezna - Barcs
9. nap 2020.06.12. - Barcs - Sellye
10. nap 2020.06.13. - Sellye - Siklós
11. nap 2020.06.14. - Siklós - Mohács
12. nap 2020.06.15. - Mohács - Bácsbokod
13. nap 2020.06.16. - Bácsbagod - Kelebia
14. nap 2020.06.17. - Kelebia – Szeged
15. nap 2020.06.18. - Szeged - Nagylak
16. nap 2020.06.19. - Nagylak - Dombegyháza.
17. nap 2020.06.20. - Dombegyház - Gyula
18. nap 2020.06.21. - Gyula - Zsadány
19. nap 2020.06.22. - Zsadány - Biharkeresztes-Bagamér
20. nap 2020.06.23. - Biharkeresztes-Bagamér
21. nap 2020.06.24. - Bagamér -


képanyag: Trianon Maraton / Facebook

A rovat legfrissebb hírei