Puskás Ferencre emlékeztek


Szijjártó Péter és Florentino Perez megkoszorúzta a magyar legenda madridi mellszobrát, aki a mai napig egy különleges kötelék a magyarok és a spanyolok közt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter madridi hivatalos útján nem feledkezett meg Madrid leghíresebb magyarjáról sem, így a hivatalos programok mellett ellátogatott Valdebebasba, a Real Madrid edzőközpontjába is, ahol Florentino Pérez Real Madrid-elnökkel közösen koszorúzta meg Puskás Ferenc madridi szobrát.

A koszorúzáson a magyar küldöttség keretében részt vett Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője, a Puskás-ügyek hivatalos nagykövete és Odrobina László, Magyarország madridi nagykövete is, akiket a klubelnök mellett a klub egykori legendája és jelenlegi nemzetközi igazgatója, Emilio Butragueno fogadott.A találkozón szóba került a 60 esztendővel ezelőtti BEK döntő is, melyen Puskás rekordot jelentő négy gólt szerzett az Eintracht Frankfurt ellen. Nem csoda, hogy Puskás Ferenc amellett, hogy a valaha élt legjobb magyar labdarúgó játékos volt, örökre bevéste nevét a madridizmus történetébe és a Real Madrid legendái közé.

Ezt maga Florentino Pérez klubelnök is kiemelte, és elmondta, hogy “a Real Madrid szurkolói, akik több száz millióan vannak világszerte, sohasem feledik Puskást, aki – Alfredo Di Stéfanóval, Raymond Kopával és Francisco Gentóval együtt – mítoszt teremtett Madridban az ötvenes-hatvanas években. Ezek a klasszisok az egész világon népszerűek voltak. Ma pedig a Real Madrid utánpótlás-játékosai minden nap elmennek Puskás Ferenc szobra előtt, az edzőközpont főbejáratánál”.Szijjártó Péter a közösségi oldalán is megemlékezett az eseményről: „Puskás nevét az egész világon ismerik, öröksége a magyar nemzet büszkesége. Hálásak vagyunk Florentino Pérez elnök úrnak, hogy Puskás Ferenc emlékét ilyen méltó módon őrzik Madridban”

A külügyminiszter és a klubelnök négyszemközti beszélgetésen erősítette a továbbiakban Magyarország és a Real Madrid kapcsolatát. Szijjártó Péter meghívta Florentino Perezt Budapestre a Puskás Múzeum jövőre esedékes megnyitójára a játékosról elnevezett Nemzeti Stadionba. A legendás klubelnök pedig biztosította a magyar küldöttséget, hogy a Real Madrid ifi csapatának továbbra is ott a helye a Puskás-Suzuki kupákon, melyeken 2008-óta minden évben részt vettek, kivéve az idén, mivel a koronavírus okozta járvány miatt nem tudták megtartani. Szerencsére viszont a magyar - spanyol barátság és a Real Madrid illetve Puskás Akadémia közti jó kapcsolat jegyében az év elején még sor került a végzős akadémisták madridi látogatására, melyről a SportHatárokNélkül.hu helyszíni riportban számolt be februárban.

Hogy mennyire tisztelik a magyar legendát a Real Madridnál, abból is látszik, hogy rajta kívül egyedül a klub korszakos elnökének, Santiago Bernabéunak, illetve egykori csapattársának, az argentin zseninek, Alfredo di Stéfanonak emeltek szobrot.

Puskás Ferenc szobrát 2013. október 24-én leplezte le Florentino Perez és Puskás Ferencné. A szobor állításában és a Puskás Ferenc madridi örökségének ápolásában Szöllősi Györgynek és Tóth-Zele Józsefnek is nagy szerepe volt, de mindenképp meg kell említeni, hogy a szoborállítás egy igazi sikertörténetnek számít, melyet maga Szöllősi György mesélt el februárban a SportHatároNélkül.hu olvasóinak.
Képek: Szijjártó Péter / facebook


A rovat legfrissebb hírei