Megtörhet a Guttmann átok?


Magyar küldöttség járt a Benfica stadionjában, hogy megkoszorúzza Fehér Miklós és Guttmann Béla szobrát a stadion főbejáratánál, egyben segítsen megtörni a híres Guttmann átkot.

fotó: MTI/KKM

A futball szeretői közt kevesen akadnak, akik nem hallottak volna még a híres Guttmann átokról, melyet a Benfica kétszeres BEK győztes edzője hagyott mintegy örökségül a csapatra, amikor dühében elhagyta azt.

Guttmann Béla az egyik legnagyobb és legismertebb magyar edző volt. Ő honosította meg Brazíliában a 4-2-4-es formációt, amivel 1958-ban világbajnokok lettek. Pályafutása során 12 ország 25 csapatát irányította, de sehol sem maradt sokáig. Ennek két oka volt, egyrészt a nehéz természete, másrészt mert hű maradt a mottójához: „a harmadik szezon végzetes", vagyis nem szabad megvárni.

Guttmann Béla legnagyobb edzői sikere, hogy egymás után kétszer BEK-győzelemre vezette a Benficát. Az 1961-es BEK-siker még Eusébio nélkül, a Barcelona ellen született meg, de az 1962-es amszterdami döntőben már a mindössze 20 esztendős Eusébio vezérletével fektették két vállra a nagy favorit „királyi gárdát". Azt a finálét máig az európai foci legnagyobb momentumai között emlegetik. A félidőben 3:2-re vezetett a Real Madrid, Puskás három góljával, s a spanyolok uralták a meccset. A szünetben Guttmann Béla csak annyit mondott a tanítványainak: „Az ellenfél már gyakorlatilag halott, simán nyertek, rúgtok neki egy ötöst." Mindnyájan azt hitték, hogy az edző megbolondult, de az események őt igazolták: a Benfica 5:3-ra győzött.

A történet viszont itt vált igazán pikánssá, két BEK trófeával a zsebében Guttmann extraprémiumot követelt a klubelnöktől, dr. António Mundrungától, aki azt felelte, hogy ez nem szerepel a szerződésben. Guttmann Béla dühbe jött, s mielőtt rácsapta volna az ajtót a szerinte zsugori főnökre, megátkozta a klubot azzal, hogy soha többé (más források szerint 100 évig) nem nyer európai kupát. Azóta 8 finálét is elbukott a Benfica. Ötször a BL/BEK-ben, háromszor pedig az UEFA/Európa Ligában maradt alul.

A Benfica azóta olyannyira komolyan veszi a magyar edző átkát, hogy Az egyik eset, hogy például Eusébio 1990-ben a bécsi BEK-döntő előtt felkereste a magyar edző sírját Bécsben, hogy engesztelést kérjen a csapatnak, mely ennek ellenére sem járt sikerrel, és kikapott az AC Milantól.

A Benfica szintén vezeklése jeléül 2014-ben egész alakos szobrot állított Guttmann Bélának, aki a két BEK trófeát tartva áll azóta is a stadion főbejárata előtt.Guttmann Béla szobra mellett egy másik magyar szobor is található az Estádio de Luz-ban, a 2004. január 25-én Vitória SC elleni tragikus bajnokin elhunyt Fehér Miklós szobra.

Mindkét magyar személyét nagy tisztelet övezi a portugál fővárosban, és a magyar futballkedvelő turisták is mindig meglátogatják ezt a két szobrot. Nem tett másképp a Lisszabonban tárgyaló Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter se, aki Szöllősi György, a Puskás-ügyek és a magyar futballhagyomány nagykövete társaságában látogatott el a Benfica otthonába, a világhírű Estádio da Luzba, hogy megkoszorúzza Guttmann Béla, Fehér Miklós, és Eusébio szobrát a stadion főbejáratánál.„Tisztelgés a futballnagyságok előtt. Mi magyarok joggal lehetünk büszkék arra, hogy szinte az összes nagy európai futballnemzet sikeréből kivettük a részünket. A Benfica hét bajnoki címet nyert magyar edző irányításával” – posztolta a közösségi médiában Szijjártó Péter.

A magyar küldöttséget a klub alelnöke, Joao Varandas Fernandes fogadta, akinek a vendégek egy nagyon különleges ajándékot adtak át, melyet Radnóti Zoltán, a Budapesti Zsidó Hitközség Rabbiságának igazgatója küldött.  Az ajándék egy hivatalos, héber, portugál és magyar nyelvű, bekeretezett áldást, amely az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetem megbízott tanszékvezetője, a zsidó vallásjog kutatója, a népszerű Zolirabbi hozzáfűzött rabbinikus magyarázata szerint, alkalmas lehet bármilyen átok, így a remélhetőleg a Guttmann-átok felülírására is.

Ezután már csak annyi a dolga a Benficának, hogy ismét döntőbe jusson, hogy kiderüljön, hatásos-e az áldás, és képes-e megtörni a Guttmann átkot…Képanyag: Szöllősi György / facebook

A rovat legfrissebb hírei