Felvidék

Botekék és Sidóék is előbbre léptek


A kajak-kenusok szezonnyitó szegedi világkupa-versenye után a hétvégén Poznanban már több egység is bejutott a döntőbe a szlovákiai küldöttségből

Katarína Pecsuková és Sidó Bianka Poznanban (Fotó: Facebook)

Két héttel ezelőtt a Maty-éren a szlovákiai kajaknégyes meglepetésre – hajszállal ugyan, de – lemaradt az A döntőről 500 méteren, és „csak” a B finálét nyerte meg. Poznanban Samuel Baláž, Denis Myšák, Zalka Csaba és Botek Ádám az előfutamot és a középfutamot biztosan abszolválva végül a 6. helyen zárta a nagydöntőt.

„Érzésre is valamivel jobb volt a lengyelországi verseny, mint a szegedi, bár azt se mondanám igazán rossznak. A szezon eleji világkupa-futamok elsősorban arra jók, hogy megmutassák, hol és miben kell javulnunk a fő versenyekig. Például az utolsó 100 méterünk nagyon erős szokott lenni, ez jelenleg nem így van – nyilatkozta az Új Szónak Botek Ádám, a négyes virti tagja. – Szeged után nem sok idő volt, de így is két-három edzéssel többet tudtunk együtt készülni Poznanra, és már ez is sokat számított.”

Maga az eredmény még nem igazán mérvadó, mivel több ország (pl. Ausztrália, Kína) egységei számára a vk már a főpróba volt az olimpiai kvalifikációs vb előtt, míg a többiekre még vár az Európai Játékok. Az annak a keretében megrendezendő Eb-n, bő három hét múlva már jobb formában lesz az egységük Botek szerint.

„Krakkóban már másképp fog kinézni a versenyzésünk, igyekszünk még a középső szakaszunkon is fejlődni. Az Eb-n az időbeosztás miatt számomra nem jöhet szóba a páros. De ha utána lesz még itthon válogatónk, akkor a vb-re szívesen beülnék Vlček Erikkel egy hajóba” – tette hozzá Botek.

Vlček Szegeden sérülés miatt nem volt ott, Poznanban azonban már indulhatott, miután a Zemníken tartott szétlövésben – Gacsal Ákossal egyetemben – megelőzte Daniel Rybanskýt. Lengyelországban az újonnan összerakott duó végül a B döntő 4. helyéig, azaz összességében a 13. pozícióig jutott.

A női mezőnyben Sidó Bianka ismét két egységben volt érdekelt, és Szegeddel ellentétben már mindkettővel bejutott az A döntőbe. K2 500 méteren Katarína Pecsukovával a nyolcadik lett, K4 500-on (kiegészülve Bugár Rékával és Mariana Petrušovával) hetedik.

„Most sokkal elégedettebb vagyok, mint az első vk után, jobban ment a versenyzés. Előre megbeszéltük, hogy Szegeden Rékával, Poznanban pedig Katarínával megyek párost, hogy próbálgassuk a dolgokat – mondta az Új Szónak a felnőtt mezőnyben első szezonját teljesítő Sidó Bianka. – Még szoknom kell, hogy itt sokkal több az ember, és minden rivális nagyon erős. A miénk messze a legfiatalabb egység, vannak nálunk tíz évvel idősebbek is. Próbáltam figyelni őket, hogy lássam, miben kell javulnom. A négyessel is erősek lehetünk, de össze kell még szokni, és fizikailag is fejlődnünk kell. Krakkóban valószínűleg csak ebben a számban indulok, de az utána következő U23-as vb-n újra visszatérek a pároshoz is.”

Forrás: ujszo.com