Felvidék

Elkezdődött a felkészülés, napokon belül beindul az átigazolási henger


Megtartották az új szezon első edzését Dunaszerdahelyen

Új igazolások nélkül, de több erősítés ígéretével kezdte meg a nyári felkészülést a DAC labdarúgócsapata. Az első edzés előtt Adrián Guľa vezetőedző és Jan Van Daele sportigazgató is nyilatkozott az újságíróknak.

A távozók

Komoly mértékű kivándorlás történt a szezon végeztével a dunaszerdahelyiek keretéből. A lejáró szerződésű Ricardo, Muhamedbegovic, Davis, Kružliak, Nebyla és Blackman sem a DAC-cal kezdte meg az új szezonra való felkészülést. „A mi viszonyainkhoz és lehetőségeinkhez képest komoly ajánlatot tettünk le az asztalra Blackman elé, amivel elismertük eddigi szolgálatait. Csakhogy az ilyen esetekben két fél szükséges a szerződéshosszabbításhoz, sőt, három, ha az ügynökséget idevesszükˮ – nyilatkozott a legfontosabb nyári távozóról Adrián Guľa.

Blackman így teljesen más körülmények között hagyja el a klubot, mint honfitársa, a szezon végén nagy ünneplésben részesült Eric Davis. Ráadásul a szurkolóknál tovább ronthatja a megítélését, ha beigazolódnak a pletykák, és a rivális Slovanba igazol.

Ami a többi játékost illeti: Dominik Kružliak sem hosszabbította meg lejáró szerződését, a csapatkapitány-helyettes a Peter Hyballa vezette NAC Breda és a görög élvonalbeli Volosz ajánlata közül az utóbbit részesítette előnyben. Sebastian Nebyla közel áll ahhoz, hogy a horvát élvonalbeli Istra játékosa legyen. „A szerződésük végéhez közeledve folyamatosan tárgyaltunk több érintett játékossal a hosszabbításról, így nagyjából már korábban tisztában voltunk vele, hogy melyik játékosnak milyen az elképzelése a jövőjét illetően.ˮ

A Ferencváros két kölcsönjátékosának, Zseljko Gavricsnak és Szánthó Regőnek szintén lejár a szerződése június végén, Guľa szerint az ő sorsuk még nem dőlt el, de mindkettejükkel tárgyalásban állnak. Információink szerint Gavrics leigazolására több (a szerb szélső meg is jelent pénteken az akadémián), Szánthóra kevesebb esély mutatkozik.
 
Az érkezők

„Nagyon örülök, hogy több mégszólított játékost is érdekel a DAC, mint lehetőség. Ez a klub számára is egy jó visszaigazolás. Olyan játékosokkal állunk tárgyalásban, akik a szlováknál erősebb ligákban is gyűjtöttek tapasztalatokat, és akik bajnoki címmel is rendelkeznek. Tudatosan igyekszünk összerakni egy kiegyensúlyozott csapatot nemcsak a képességek, hanem az életkor és fizikai adottságok alapján isˮ – fogalmazott Adrián Guľa, nem említve konkrét neveket.

Egy játékos érkezése ugyanakkor már biztosra vehető, a Viktoria Plzeň 29 éves középhátvéde, Filip Kaša Dunaszerdahelyen folytatja pályafutását. A játékos pénteken már az edzőközpontban is feltűnt. A kétszeres cseh válogatott Kaša az elmúlt három évben 50 bajnokin szerepelt Pilzenben és közben a Bajnokok Ligájában is pályára lépett. Miután a transfermarkt.com portál szerint lejár a szerződése, ingyen érkezhet a DAC-hoz.

A második nyári érkező információink szerint a Fortuna Liga egyik legnagyobb tehetsége, a zsolnaiak szezonjának legjobbja, Adrián Kaprálik lehet. A 20 éves szélső érkezése mellett pedig egy másik zsolnai játékos is a DAC-ban köthet ki.

Az első pénteki edzésen még nem vett részt új játékos, a keret utánpótláskorú és somorjai játékosokkal egészült ki. Válogatottbeli kötelességei miatt Kalmár Zsolt, Ammar Ramadan és Nikola Krstovic még nem csatlakozott a kerethez. „Az akadémisták és a somorjaiak közül Fančovič, Bahi és Csóka velünk gyakorolˮ – árulta el Guľa, aki a következő napokra ígérte az erősítések bejelentését.

 „Erősíteni fogunkˮ

„A klubunk az új évben csak erősebb lesz, és nemcsak az eredmények szempontjából. Nem kételkedek az előrelépésben, látom a körülöttem lévő emberek munkáját. Ez a klub stabil alapokon áll, és arra van predesztinálva, hogy minden fronton komoly céljai legyenek
– mondta Adrián Guľa, kitérve arra, hogy nemzetközi szinten szeretné megugrani a tavaly elért eredményt, azaz a harmadik selejtezőkört az Európa-konferencialigában, és legalább a playoffba szeretne jutni a csapattal. „Rendszeresen hangsúlyozom, hogy egy ilyen klubnak az is az ambíciója lehet, hogy bejusson a csoportkörbeˮ.

„A fontos játékosokat megtartottuk. Kapust, középső védőt, két középpályást és csatárt is akarunk hozni. A szezon végén a rotációk után gyengébb volt a középpályán, ezért is úszott el a bajnoki cím, szóval erősíteni fogunk. Szerettük volna egyben tartani a csapat magját, ami sikerült, most pedig hét-nyolc játékossal szeretnénk bővíteni a keretetˮ
– erősítette meg Jan Van Daele sportigazgató.

A DAC nem utazik összpontosításra, a MOL Akadémián készül a nyár folyamán. A sárga-kékek a Pohronie, a Brno, a Rapid Bukarest és a Rapid Wien ellen biztosan megmérkőznek a felkészülés során, további egy ellenféllel pedig még tárgyalásban áll a klub.

forrás: ujszo.com