Ismét Kárpátaljára került az Aranycsapat Kupa


A Beregvidék Kárpátalja csapata harmadik alkalommal nyerték meg az immár V. Aranycsapat Kupát, vagyis a Kárpát-medencei teremlabdarúgó tornát

A győztes Beregvidék Kárpátalja csapat a szervezőkkel
Fotó: Grosch Péter


A felvidéki Kárpátia Sport Polgári Társulás a magyarországi Komáromi Sporthagyományokat Őrző Kerekasztallal közösen április 24-én Komáromban – az Összetartozás Városában tartotta meg az V. Aranycsapat Kupát, vagyis a Kárpát-medencei teremlabdarúgó tornát. A  Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Testület elnöke fővédnökségével, illetve Keszegh Béla, Észak-Komárom és Molnár Attila, Dél-Komárom polgármesterének védnökségével, valamint a Selye János Egyetem támogatásával meghirdetett sporteseményt a Magyar - Angol 7:1 és az 1954-es évi világbajnokság 70. évfordulója alkalmából, valamint a Zakariás 100 Emlékév tiszteletére rendezték meg.

A sportesemény megnyitóját jeles vendégek, köztük két aranycsapatbeli focistalegenda utódjának, ifj. Buzánszky Jenőnek és Bozsik Péternek, továbbá a védnököknek és Fráter Olivér történésznek ( Nemzetstratégiai Kutatóintézet), nem utolsó sorban 8 magyarországi és külhoni magyar oktatási intézmény focicsapata középiskolás tagjainak, csapatvezetőinek és a szervezőknek a részvételével, a dél-komáromi Városi Sportcsarnokban tartották. Majd a jelenlevők koszorút helyeztek el Czibor Zoltán ottani szobránál.

A focimérkőzések után a díjátadással egybekötött és közös Himnusz-énekléssel végződött eredményhirdetésre az észak-komáromi Városi Sportcsarnokban került sor. Pallag György, a Kárpátia Sport PT elnöke először különdíjban részesítette a torna legjobb kapusát, Csapó Botondot (Debrecen), a torna gólkirályát, a 12 gólt lőtt Balogh Alexet (Beregszász) és a torna legjobb játékosát, Kiss Dávidot (észak-komáromi „Ipari”). Majd kihirdette a torna végeredményét, és gazdákra találtak a díjak.

“Örömmel tölt el, hogy valóra vált a hajdani elképzelésünk, s egyre jobban bekerül a köztudatba ez a teremlabdarúgó torna. Nagyszerűen együttműködünk a Vörösházi Tibor által vezetett, túlparti Komáromi Sporthagyományokat Őrző Kerekasztallal. A jövő évi folytatás szervezését is közösen vállaljuk, s remélhetőleg majd még több diákcsapatot fogadhatunk. Ez alkalommal a nemzeti összetartozás jegyében nyolc csapat mérkőzött egymással, amelyeknek kárpátaljai, magyarországi és felvidéki középiskolások voltak a tagjai. A visszajelzéseikből úgy tűnik, hogy mindennel meg voltak elégedve, színvonalas mérkőzéseket láttunk, tehát sikeresnek nevezhető ez a sportesemény” – mondta el a díjátadás után Pallag György mérnök, a Kárpátia Sport PT elnöke.

Hozzátette: a beregvidéki csapatvezető neki elárulta, hogy a focistái már nagyon várták ezt a tornát, ahonnan immár harmadízben távozhattak győztesként. Az első két győzelmükkor a vándorserleggel még Beregszászra tértek haza, de az orosz-ukrán háború miatt egy ideje már a magyarországi Nyírségben élnek, s immár véglegesen ott maradhat náluk a serleg. A kupákon és emléklapokon kívül tárgyi jutalmakat is kaptak a csapatok. Jövőre pedig majd újabb vándorserlegért lehet harcba szállni…

„Nagyon fontosnak tartom azt, hogy emlékezzünk a jeles elődeinkre! Ráadásul az Aranycsapat mindig is a nemzetünket összetartó erő volt, hiszen annak aranylábú tagjai abban a társadalmi rendszerben értek el kiváló eredményeket, amikor nemzetünk lányainak, fiainak nem volt szabad felvállalniuk, hangoztatniuk a magyarságukat. Pedig az édesapámék mindig 15 millió magyarért játszottak azért, hogy a Himnuszt az anyaországban és a külhonban élő magyarok egyszerre, velük énekelhessék. Különös hangsúlyt kap ez a közös emlékezés és az Aranycsapat hagyatékának méltó módon történő őrzése, továbbadása itt, Komáromban – az Összetartozás Városában! Az Aranycsapat Kupa szervezőinek további sikeres folytatást kívánok!” – fejtette ki a díjátadásnál segédkező ifj. Buzánszky Jenő.

Lássuk az idei végeredményt:

1.    Beregvidék Kárpátalja (Kárpátalja) – csapatvezető: Lőrincz Zsolt
2.    Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája (Magyarország) – csapatvezető: Kiss Barna
3.    Gépipari és Elektrotechnikai Szakközépiskola, Komárom (Felvidék), csapatvezető: Százvai Szabolcs
4.    Szilády Áron Ref. Gimnázium és Kollégium, Kiskunhalas (Mo.) – csapatvezető: Zákány Sándor
5.    Komáromi Jókai Mór Gimnázium (Mo.) – csapatvez.: Deák Béla
6.    TSZC Kultsár István Technikum és Szakgimnázium, Komárom (Mo.) – csapatvezető: Szabó Attila
7.    Szabadhegyi Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Ált. Iskola és Gimnázium, Győr (Mo.) – csapatvezető: Molnár Attila
8.    Építőipari Szakközépiskola, Ógyalla (Felvidék) – csapatvez.: Labancz Béla.
Forrás: szurkolo.sk

A rovat legfrissebb hírei